10. lokakuuta 2009

Pikku prinssi

Olen lukenut Antoine de Saint-Exupéryn(minkäköhän ikäisenä Antoine oppi kirjoittamaan nimensä?!) Pikku prinssin jo pariin kertaan. Siinä on vähän päälle 90 sivua, mutta se ei tarkoita etteikö se olisi nopealukuinen. Pikku prinssi kannattaa lukea ajatuksella ja miettiä jokaista tarinaa baobabeista, Kuninkaasta, Turhamaisesta, Liikemiehestä, Juoposta, Lyhdynsytyttäjästä ja Maantieteilijästä. Sillä, kuten kirjassa sanotaan, he ovat kaikessa hupsuudessaan isojen ihmisten näköispatsaita. Sellaisia, jollaisiksi kukaana ei halua tulla, mutta moni aikuinen tulee.

Kirjan alusta ja avatuista boakäärmeistä lähtien kirjailija tuomitsee isoja ihmisiä kuitenkin ymmärtäen heitä: "He ovat sellaisia. Ei pidä olla heille vihainen. Lasten täytyy koettaa kärsiä isoja ihmisiä." Kirjailija, minä-kertoja, on itse sielultaan lapsi, mutta muistuttaa omaksi häpeäkseen välillä isoa ihmistä.

Tarina Pikku prinssistä on varmasti pienempienkin lasten mieleen, mutta mitä vanhempi on, sitä paremmin kirjan viisauden ymmärtää. Jokaisella lukukerralla tajuaa jotain uutta. Yksikään luku ei ole kirjassa ilman syytä, vaan jokaista pitää pohtia ymmärtääkseen sen tarkoituksen.

Harvaa kirjaa suositellaan kaikille, mutta tätä voin suositella!

Tähtiä:

*****/5

- Sophia

1 kommentti:

JiiPee kirjoitti...

Sai siis täydet pisteet!! Hyvä niin, kirja on yksi tämän pallon "viisaimmista" kirjoista. Suosittelen minäkin tätä kaikille ja pitäisi itsekin lukea se taas - edellisestä lukukerrasta on vierähtänyt jo muutamia kymmeniä vuosia:)