10. huhtikuuta 2010

Hohto

Mur, taas mennyt ihan hävettävän kauan, ennen kuin sain luettua yöpöydällä lojuneen kirjan! Pakko myöntää, että välillä(eikä vaan välillä...) kävi mielessä, että entä jos jättäisin kirjan kesken ja ottaisin tyynesti uuden työn alle. En kuitenkaan halunnut tehdä sitä, koska vaikka alku olikin kauhukirjaksi aika hidastempoinen Stephen Kingin Hohto vaikutti silti kiinnostavalta. Kunhan vaan alkaisi tapahtua! Ja onneksi alkoi - tosin noin sivulla 200...

No ei, olihan Hohto alusta asti jotenkin omalla tavallaan koukuttava. Ei kuitenkaan kauhean koukuttava, koska välillä meni pari päivää ilman että ehdin järjestää "kiireideni" keskelle aikaa lukemiseen. Mutta viimeiset kolme sataa sivua menikin sitten parissa päivässä.

Lähtöasetelma on se, ettei Torrancen kolmihenkisellä perheellä mene kovin hyvin. Isä, Jack Torrance, yrittää päästä eroon alkoholismista ja on saanut potkut opettajan työstä hakattuaan oppilaan. Vaimo, Wendy, ei tiedä, mitä pitäisi tehdä, lähteä vai jäädä, ja 5-vuotias poika Danny, jonka käden Jack on kerran kännipäissään katkaissut, tietää, että on käyty lähellä avioeroa, vaikkei sanaa olekaan sanottu ääneen edes Jackin ja Wendyn ollessa kahden. Dannyllä nimittäin on hohto - hän pystyy näkemään mennyttä ja tulevaa, lukemaan ajatuksia, tietää missä kadonneet avaimet ovat ja pystyy ottamaan yhteyden kaukanakin oleviin ihmisiin. Tulevaa ja mennyttä Dannylle näyttää Tony, jota hänen vanhempansa pitävät mielikuvitusystävänä. He eivät kuitenkaan osaa selittää sitä, miksi Danny aina välillä vaipuu transsiin ja herättyään kehottaa laittamaan ikkunan kiinni, koska yöllä sataa kovasti.
Jack on siis menettänyt työpaikkansa, mutta vanha ystävä hommaa hänelle uuden: Overlookin hotellin huoltomiehenä. Hotelli sijaitsee vuoristossa, joka on kiinni talvet koska lumi saartaa sen, ja siksi ajaksi tarvitaan joku huoltamaan sitä. Niinpä Torrancen perhe lähtee syksyn tullen Overlookiin.
Overlookissa hohdon Dannylle tarjoamat näyt kuitenkin pahenevat. Hän alkaa nähdä painajaisia, eläviä kuolleita sekä liikkuvia pensaskasveja. Poika ei kuitenkaan ole ainoa, josta hohto ottaa vallan - Jack näkee kuolleen naiseen huoneessa 217 ja Wendy löytää hissistä vuosikymmenet sitten pidettyjen juhlien serpentiinejä ja naamioita. Pelottavat näyt pahenevat, ja hotelli alkaa ottaa Jackistä valtaa.

En ole nähnyt kirjasta tehtyä kuuluisaa elokuvaa - mutta aion kyllä kauhuleffojen ystävänä katsastaa. Kirja ei ollut kovin pelottava, vaikka välillä luinkin sydän kurkussa ja sytytin yöllä herätessäni valot varmistaakseni, ettei mikään kummajainen vaani jalkopäässä roque-nuija kädessään. Elokuvaa katsoessa olisin kuitenkin varmasti kiljunut parissa kohdassa - saada nähdä, kiljunko nyt, kun tiedän suunnilleen, mitä odottaa.

Suosittelen Hohtoa kaikille kauhun(leffojen ja kirjojen) ystäville. Mutta jos lukemasi kirjat tulevat uniin, ei ehkä kannata tarttua tähän. Ainakaan enää illan pimennyttyä. Itse odotin tosin vähän järkyttävämpää tarinaa Daily Mirrorin arvosteltua kirjaa: "Parasta kun ette lue tätä yksinänne." Päättäkää itse, haluatteko kurkata Overlookin synkeään tarinaan.

Tähtiä:
***/5

- Sophia

Ei kommentteja: