13. huhtikuuta 2010

Ota kiinni jos saat

Oon jo pidemmän aikaa halunnut lukea tätä kirjaa. Innostuin oikeastaan vasta, kun näin siitä tehdyn elokuvan(pääosassa Leonardo DiCaprio), vaikka kaverini olikin kumpaakin mainostanut jo ehkä vuoden.

Frank W. Abagnalen Ota kiinni jos saat on omaelämänkerta, jossa Abagnale kertoo teini-iässä aloittamastaan shekkihuijarin urasta, jonka aikana hän esiintyi mm. lentäjänä, lääkärinä ja lakimiehenä, vaikkei ollut edes suorittanut lukiotaan loppuun. Kaikki alkoi siitä, kun Frank sai isältään auton ja bensakortin, jolla hän huijasi satoja ja tuhansia dollareita. Kotoa lähdettyään Frank löysi shekkiväärentämisen, ja osasi lopulta myös väärentää itselleen lentolupakirjan ja Pan Amin henkilöstökortin.
Kuudessa vuodessa Abagnale lunasti väärennetyillä shekeillä yli kaksi ja puoli miljoonaa dollaria.
Kiinni jäätyään hän virui kyllä vankilassa, mutta sitten FBI palkkasi hänet opettamaan agenttejaan ja yhdysvaltalaisia pankkeja tunnistamaan ja ehkäisemään väärennöksiä.

Vaikka tiesin juonen elokuvan nähtyäni, halusin silti lukea tämän. Yleensä en edes kerro loppuratkaisuja kirjoista, koska itse en ainakaan ehkä jaksaisi lukea kirjaa, jonka ratkaisun tiedän. Tässä tapauksessa kuitenkin tein poikkeuksen, koska halusin kertoä pääpiirteissään Abagnalen elämästä. Kirja kannattaa kuitenkin lukea, koska siinä on paljon muutakin, kuten ovelia väärennöksiä ja suunnitelmia. Välillä tuntui uskomattomalta, että ne toimivat.

Odotin elokuvan pohjalta paljon kirjalta, eikä se täyttänyt ihan kaikkia odotuksiani. Odotin huikeita seikkailuja, ja vaikka Frank joutui moniin läheltä piti -tilanteisiin, ei se jännittävyys aina kokonaan välittynyt lukijalle. Jos odotin, että kirja yltäisi koulunumeroasteikolla kymppiin, se sai minulta kasin. Tai seiska puolen.

Silti kannattaa lukea, varsinkin, jos ei ole elokuvaa nähnyt. Kirja oli myös aika nopealukuinen ja lähti onneksi heti käyntiin. Tähtiä annan:

***/5

(^tulossa vakioarvioinniksi, argh :D)

- Sophia

1 kommentti:

Iitu kirjoitti...

Oi teillä on täällä vieläkin ihana blogi käynnissä jes ;) ♥